Tel: 76/483-691 Fax: 76/483-692 e-mail: hungaroklima@hungaroklima.hu
Szerelő, Kivitelező és Értékesítő Bt.

A napkollektor

[PDF]

A napkollektor

Napkollektor 

Napkollektorból sokféle létezik. A magyarországi klimatikus viszonyokra mi a vákuumcsöves napkollektort javasoljuk. Jelenleg ez a legfejlettebb technológia. 

 

A fenti kép a síkkollektor és a csöves kollektor összehasonlítását mutatja délben. Merőlegesen beeső napsugárzás esetén nincs különbség a hőhasznosításban. A lenti képen láthatóan ettől eltérő időpontban, délelőtt vagy délután ferde szögben beérkező napsugárzás a síkkollektoron csak részben hasznosul, míg a csöves elrendezésnél a napsugárzás ilyenkor is merőlegesen esik be ugyanakkora felületen hasznosulva, mint délben. 

 

A csöves elrendezésű kollektorok maximális hőhasznosítása egy hosszabb időszakban közel azonos, mérések alapján délelőtt és délután van egy enyhén kiemelkedő maximumuk, míg a síkkollektoroknak csillagászati délben, amikor a napsugarak pontosan 90°-ban érik el a földet, van a maximumpontjuk, a nap többi részében alacsonyabb mértékű a hőhasznosításuk. Ez olvasható le az alábbi grafikonról is. 

 

A csöves napkollektorokban a csöveket a jobb hőhasznosítás érdekében vákuummal szigetelik el a külvilágtól, és abszorpciós réteggel vonják be, hogy a begyűjtött meleget minél jobban benn lehessen tartani, minél kisebb legyen a környezetbe vissza- ill. kisugárzott hőveszteség. A vákuumcsövek hőhasznosítása a következő ábrán látható. 

 

 

© 2013 - Minden jog fenntartva hungaroklima.hu • honlapkészítés - XLS.HU